Реставриране на авточасти или рециклиране на авточасти

Реставриране на авточасти или рециклиране на авточасти

Все по-често се извършва реставриране, или възстановяване, на годни за употреба авточасти, или рециклиране на авточасти в случай, че те вече не могат да се използват. Тази тенденция е свързана със стремежа за устойчиво развитие и опазване на околната среда и се наблюдава не само в контекста на автомобилите.

Когато една кола е претърпяла сериозно произшествие и ремонтът ще излезе доста по-скъпо от закупуването на нова, собственикът може да я закара в автоморга или пункт за вторични суровини, където ще получи определена сума за нея. Някои от авточастите на колата могат да се ремонтират, а останалите е възможно да бъдат рециклирани.

Рециклиране на неизползваеми авточасти

Рециклират се различни авточасти, като акумулаторни батерии, окачване и автомобилни гуми. Те са направени от ценни суровини, например алуминий, мед, желязо, каучук, олово, които отново ще намерят приложение след процеса по рециклиране. Това дава възможност да се избегне добивът на суровини, а също и да се пестят енергията и водата, които биха били необходими за производствения процес на нови части.

Реставриране на авточасти

Възстановяването представлява ремонт и подобряване външния вид на части: шарнири, рейки, хидравлични помпи, хидравлични цилиндри, накрайници, кормилни кутии и др. Кормилните рейки например се реставрират много често, тъй като по този начин крайната цена е доста по-ниска, отколкото, ако трябва да се купи нова рейка. Много е важно да се отбележи също, че понякога клиентът получава гаранция за реставрираните части, които закупува, а това е голям плюс.

Реставрирането дава възможност авточастите да се използват максимално дълго и да се закупят на по-ниски цени от новите. Рециклирането, от своя страна, помага да се щади природата. Опазването на околната среда е от огромно значение, като се има предвид, че промишлеността води до консумиране на големи количества вода, замърсяване на въздуха, почвата и водата, както и до генериране на големи количества отпадъци. Всичко това показва, че все по-важна роля в бъдеще ще имат и рециклирането на авточасти, и тяхното реставриране.

Related Post

thumbnail
hover

Онлайн магазин за ATV, скутери, авточасти,...

MAX-MOTORS е онлайн магазин, който предлага както бензинови и електрически ATV, ску...

thumbnail
hover

Сервиз БИК ГРУП | София

Сервизът се намира в София и обслужва цялата столица .  Сервиз БИК ГРУП работ...

thumbnail
hover

Автосервиз в град София | РЕСОРИ...

Имате нужда от професионална помощ в сферата на автомобилното сервизно обсл...