Помощ! Не мога да открия повреда в автомобила!

Помощ! Не мога да открия повреда в автомобила!

На голяма част от активните шофьори у нас се е случвала ситуация на повреда в автомобила, при която не могат да открият сами причината за това. Конвенционалното действие при подобни дефекти е посещението на специализирани автосервизи, където екип от професионални автомонтьори ще открие получената повреда. В следващите редове ще получите ценни напътствия как да избегнете това посещение, ако е възможно, запознавайки се с чести евентуални причини за нетрадиционни проблеми в лекия или тежкотоварния си автомобил.

– Направете обстоен преглед на двигателя и акумулатора си, дали изтича масло отнякъде, дали при работен процес се появяват различни шумове. Понякога може да се получи дефект в гарнитурата, която предотвратява попадането на масло или охладителна течност в буталото. В тази връзка може да се е получило спукване на самото бутало или разхлабване на някой от детайлите около него (лагери, болтове, сегменти). При акумулатора най-честите повреди, които ще срещнете, са загубата на напрежение в акумулаторната батерия, замърсяване на електрическите клеми и връзки и липсата на енергия в тях. Редовното пълно зареждане на акумулатора ще увеличи „живота“ му и ще намали риска от нежелани дефекти.

– Проверете състоянието на вашите гуми и джанти. Обстойното изследване на налягането на гумите и състоянието на грайферното им покритие може да доведе до откриване на дефекта и отстраняването му. В такива случаи е добре да бъдете оборудвани с проверени крикове и инструменти за сваляне и поставяне на гуми. Прегледът на джантите също трябва да бъде по-обстоен, тъй като те са изключително чувствителна авточаст и дори лек досег би могъл да нанесе сериозни щети в тяхната продуктивност.

– Когато се получи проблем при потеглянето на превозното средство, причината за това често се крие в стартера или алтернатора. Направете бърз преглед на състоянието на фаровете си. Ако откриете по-слаба светлина, то най-вероятно има наличие на дефект в алтернатора, породен от недобра работа на акумулатора. Ремъкът, който задвижва самия алтернатор играе основна роля за функционирането на вентилатора и водната помпа. При случай на неизправност в някои от тези компоненти, опитайте да поправите самия ремък.

– Сипване на неподходящ вид гориво в резервоара. Често се срещат случаи на поставяне на друг вид горивна смес в резервоара на автомобила. Възможно е дори да не разберете за този факт, но усетите ли проблеми в цялостното поведение на колата, помислете дали не се дължи именно на това. Получи ли се подобно нещо, моментално трябва да угасите автомобила и да потърсите квалифициран специалист.

Съществуват и редица други необичайни причини за повреда във вашето превозно средство, които също не бива да бъдат пренебрегвани. Съветваме ви да обръщате сериозно внимание и да проверявате периодично за прегряване на колата, състояние на съединителя и скоростната кутия, спирачките и спирачната течност, липса на смазване.

Все пак правим уточнение, че голяма част от съвременните шофьори могат и сами да диагностицират дефект, свързан с някоя от тези части. В крайна сметка обаче, ако не сте запознати в детайли с ремонта на автомобили, ви съветваме да потърсите помощ от квалифицирани автомонтьори и специалисти.

Related Post

thumbnail
hover

Сервиз БИК ГРУП | София

Сервизът се намира в София и обслужва цялата столица .  Сервиз БИК ГРУП работ...

thumbnail
hover

Автосервиз в град София | РЕСОРИ...

Имате нужда от професионална помощ в сферата на автомобилното сервизно обсл...

thumbnail
hover

Акумулаторни батерии, чистачки, масла и консумативи...

КАЦАРСКИ СЪРВИЗ ООД се намира в град Плевен и предлага на българските шофьор...